ΑΝΟΙΧΤΗ > ΣΧΟΛΗ ΚΥΒΕΡΝΗΤΩΝ

ΤΜΗΜΑ ΚΥΒΕΡΝΗΤΩΝ
ΤΜΗΜΑ ΚΥΒΕΡΝΗΤΩΝ

Η ΣΧΟΛΗ ΙΣΤΙΟΠΛΟΪΑΣ ΑΝΟΙΧΤΗΣ ΘΑΛΑΣΣΗΣ ΤΟΥ ΙΟΜ (για άτομα άνω των 18 ετών)
  
   Πριν την εγγραφή τους στη Σχολή οι υποψήφιοι μαθητές μπορούν αν θέλουν να κάνουν μια δοκιμαστική έξοδο με ιστιοπλοϊκό σκάφος, ώστε να αποκτήσουν μια πρώτη εικόνα.
    Στα πρώτα τους βήματα όλοι παρακολουθούν τον πρώτο κύκλο μαθημάτων “Πληρώματος υποχρεωτικά.
   Στον κύκλο των “Κυβερνητών” οι μαθητές θα αποκτήσουν την απαραίτητες γνώσεις ώστε να είναι σε θέση να κρίνουν και να αποφασίζουν σε κάθε περίπτωση, ώστε να κυβερνήσουν σκάφος και πλήρωμα με ασφάλεια. Αυτό σημαίνει πως πέρα από ιστιοπλοΐα και ναυσιπλοΐα πρέπει να μπορούν να συντηρούν ή να επισκευάζουν τα εξαρτήματα και τα όργανα του σκάφους, να μπορούν να δώσουν πρώτες βοήθειες, να διαβάσουν τον καιρό, να ενημερώνουν τα έγγραφα του σκάφους.
  Οι μαθητές του κύκλου “Κυβερνήτες” κάνουν ένα τριήμερο ταξίδι (εκπαιδευτικό) μετά το τέλος των μαθημάτων.
   Το πτυχίο του κυβερνήτη “skipper” (απαραίτητο και για την ενοικίαση ιστιοφόρου σκάφους) το αποκτούν οι μαθητές ύστερα από την ολοκλήρωση των μαθημάτων και την επιτυχία τους στις θεωρητικές και πρακτικές εξετάσεις που δίνουν στον ΙΟΜ.
   Τα θεωρητικά μαθήματα της Σχολής γίνονται στα γραφεία του ΙΟΜ μία φορά την εβδομάδα και διαρκούν περίπου 2 ώρες. Κάποια “ειδικά” θεωρητικά μαθήματα γίνονται από ειδικούς επιστήμονες και επαγγελματίες, κατά συνέπεια μπορεί η ημέρα ή η ώρα του μαθήματος να προσαρμόζεται στις δυνατότητες των ομιλητών. Τα “ειδικά” αυτά μαθήματα μπορεί να απευθύνονται και σε ευρύτερο ακροατήριο οπότε μπορεί να γίνονται και σε άλλο, μεγαλύτερο, χώρο.
   Τα πρακτικά μαθήματα γίνονται δύο φορές την εβδομάδα σε 4ωρες εξόδους στη θάλασσα με τα σκάφη του ΙΟΜ. Εκεί καλύπτεται η ύλη όλων των προηγούμενων θεωρητικών μαθημάτων. Πρακτικά μαθήματα δεν γίνονται (αναβάλλονται) σε περιπτώσεις άπνοιας ή θυελλωδών ανέμων.
   Στα θεωρητικά και τα πρακτικά μαθήματα υπάρχει απουσιολόγιο, ώστε να γνωρίζει ο εκπαιδευτής τί κενά έχει ο κάθε μαθητής. Αναπληρώσεις μαθημάτων μπορεί να γίνουν. Δεν επιτρέπονται πάνω από 2 αδικαιολόγητες (=χωρίς έγκαιρη ειδοποίηση, για να μπορεί να γίνει αντικατάσταση με άλλο μαθητή) απουσίες.
   Η πληρωμή των διδάκτρων μπορεί να γίνει σε δόσεις, είναι όμως απαραίτητη η προκαταβολή του 50% με την εγγραφή στη Σχολή και πριν το πρώτο πρακτικό μάθημα. Στους μαθητές, μετά την εγγραφή τους, δίνονται σημειώσεις και βιβλιογραφία.

ΘΕΩΡΗΤΙΚΑ ΜΑΘΗΜΑΤΑ ΤΗΣ ΣΧΟΛΗΣ (τμήμα ΚΥΒΕΡΝΗΤΩΝ)
Όσοι συνεχίζουν στον κύκλο ¨ΚΥΒΕΡΝΗΤΩΝ” παρακολουθούν επιπλέον, τα μαθήματα:
ΚΑΤΑΣΤΑΣΕΙΣ ΑΝΑΓΚΗΣ Προσάραξη, Αβαρίες, Άνθρωπος στη θάλασσα, Προσφορά βοήθειας σε τρίτους
ΑΓΚΥΡΟΒΟΛΙΑ Αρόδο, Πλαγιοδέτηση, Πρυμνοδέτηση, Προβλήματα
(στοιχεία του μαθήματος Αγκυροβολία διδάσκονται και στον κύκλο “ΠΛΗΡΩΜΑΤΟΣ”)
ΕΓΓΡΑΦΑ ΣΚΑΦΟΥΣ Απόπλους, Ενοικίαση, Επιθεωρήσεις
ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ ΤΑΞΙΔΙΟΥ Επιλογή προορισμού, Χάραξη διαδρομής-εναλλακτικές διαδρομές & προορισμοί, Έλεγχος & προετοιμασία σκάφους, εφόδια, Ημερολόγιο ταξιδιού
VHF & ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΕΣ VHF, DSC, AIS
ΠΡΩΤΕΣ ΒΟΗΘΕΙΕΣ ΣΤΗ ΘΑΛΑΣΣΑ
ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΜΗΧΑΝΗΣ
ΗΛΕΚΤΡΙΚΑ – ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΑ ΣΚΑΦΟΥΣ
ΜΕΤΕΩΡΟΛΟΓΙΑ

   Εδώ, μετά το τριήμερο ταξίδι της Σχολής, τελειώνει ο κύκλος ΚΥΒΕΡΝΗΤΩΝ” και οι υποψήφιοι δίνουν θεωρητικές και πρακτικές εξετάσεις για την απόκτηση του διπλώματος Κυβερνήτη Ιστιοφόρου έως 20m,
Όλα τα προγράμματα περιέχουν θεωρητικά και πρακτικά μαθήματα, με σημειώσεις σύγχρονης βιβλιογραφίας και πλούσιο οπτικοακουστικό υλικό. Τα μαθήματα γίνονται από έμπειρους προπονητές με άδεια ασκήσεως επαγγέλματος από τη Γενική Γραμματεία Αθλητισμού. Περισσότερες πληροφορίες στα τηλέφωνα των προπονητών:
-   Γιώργος Μαλακός τηλ. 6974792050
-   Κώστας Αθηνιώτης τηλ. 6978893703

Παρακάτω μπορείτε να βρείτε αίτηση εγγραφής.

Συννημένο : Download

ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΤΟΥ ΙΟΜ ΣΤΟ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΝΗΣΩΝ ΑΙΓΑΙΟY 2017 ΣΤΗΝ ΚΩ

ΕΙΣΟΔΟΣ ΜΕΛΩΝ

ΟΝΟΜΑ ΧΡΗΣΤΗ

ΚΩΔΙΚΟΣ