Συνέντευξη της Προέδρου του ΙΟΜ στην εφημερίδα Πολιτικά
Συνέντευξη της Προέδρου του ΙΟΜ στην εφημερίδα Πολιτικά

«Στόχος μας είναι η ανάπτυξη και διάδοση του αθλήματος στα παιδιά και τους νέους της Λέσβου»

Λένα Βαγιάννη

Πρόεδρος του Ιστιοπλοϊκού Ομίλου Μυτιλήνης Ι. Ο. Μ.

Με την ευκαιρία της δημιουργίας του νεοσύστατου αθλητικού συλλόγου «Ιστιοπλοϊκός Όμιλος Μυτιλήνης Ι. Ο. Μ.», η εφημερίδα ΠΟΛΙΤΙΚΑ συνομίλησε με την Πρόεδρο κ. Λένα Βαγιάννη, η οποία μας παρουσίασε  τον όμιλο και μας ανέλυσε τις δραστηριότητες και το πρόγραμμά του.

Μιλήστε μας  γενικά για το νέο σύλλογο που έχει δημιουργηθεί. Γιατί επιλέξατε την Παναγιούδα ως έδρα;

Λ. Β.: Ο Ιστιοπλοϊκός Όμιλος Μυτιλήνης (Ι.Ο.Μ.) είναι ένα νεοσύστατο αθλητικό σωματείο μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα. Γεννήθηκε μέσα από την ανάγκη μίας ομάδας νέων ανθρώπων που αγαπούν την ιστιοπλοΐα και τη θάλασσα για απόκτηση γνώσεων, για ανταλλαγή εμπειριών, για περισσότερη ιστιοπλοΐα και ταξίδια, αλλά και για αγώνες. Στην προσπάθειά τους αυτή βρήκαν συμπαραστάτες και βοήθεια από έμπειρους ιστιοπλόους που στελέχωσαν τον Όμιλο. Στόχος μας είναι η ανάπτυξη και διάδοση του αθλήματος στα παιδιά και τους νέους της Λέσβου, μέσω του Τμήματος Ολυμπιακών Διαδρομών του Ομίλου μας και στους ενήλικες, μέσω του Τμήματος Ανοιχτής Θάλασσας.

Ως έδρα του Ομίλου μας επιλέξαμε την περιοχή της Παναγιούδας, διότι θεωρούμε ότι είναι ένα ασφαλές αλιευτικό καταφύγιο που αποτελεί τόπο ιδανικό για την εκμάθηση του αθλήματος. Τα γεωμορφολογικά χαρακτηριστικά του κόλπου της Παναγιούδας προσφέρουν συνθήκες ιδανικές για τους μικρούς ιστιοπλόους. Ο χώρος αυτός προσφέρει ταυτόχρονα προστασία από τον άνεμο κατά τον απόπλου των σκαφών και καθαρό άνεμο για την προπόνηση μαζί με την προστασία από τη θαλάσσια κυκλοφορία, με αποτέλεσμα να διευκολύνεται η εκπαίδευση και η άσκηση των μαθητών.

Παράλληλα, η περιοχή της Παναγιούδας παρέχει τη δυνατότητα στους κατοίκους της, καθώς και όλων των γύρω χωριών Αφάλωνα, Μόριας, Παμφίλων, Λουτρόπολης Θερμής κτλ, να μυηθούν στην τέχνη της ιστιοπλοΐας, καθώς στην περιοχή αυτή αν και υπάρχουν πολλά μικρά παιδιά, οι αθλητικές υποδομές και δυνατότητες λείπουν. Επίσης, είναι και μία περιοχή κοντά στη Μυτιλήνη, όπου κατοικεί το μεγαλύτερο μέρος του πληθυσμού του νησιού. Στον χερσαίο χώρο του λιμένα της Παναγιούδας μας έχει νοικιαστεί ένας χώρος από το Λιμενικό Ταμείο Λέσβου, όπου σχεδιάζουμε να αναπτύξουμε τις δραστηριότητες του παιδικού μας τμήματος.

Μέχρι τότε, δραστηριοποιούμαστε στο παράρτημα του Ι.Ο.Μ. στη Μαρίνα Μυτιλήνης, όπου μας έχει παραχωρηθεί ένας χώρος που θα χρησιμοποιηθεί ως χώρος γραφείου και εκπαιδευτικών δραστηριοτήτων, όπως επίσης και ένας αποθηκευτικός χώρος για τα υλικά. Ο Όμιλός μας αν και μόλις έχει συσταθεί, διαθέτει στη δύναμή του τέσσερα σκάφη ιστιοπλοΐας ανοιχτής θαλάσσης, που ανήκουν σε μέλη μας. Ο χώρος της μαρίνας θα αποτελέσει το χώρο για τη δραστηριοποίηση του τμήματος της ανοιχτής θάλασσας του Ομίλου.

 

Ο Όμιλος ανήκει ή έχει σχέση με τον ΛΟΙΑΘ;

Λ. Β.: Όχι, ούτε ανήκει, ούτε και έχει σχέση με άλλο αθλητικό σωματείο. Για να σας το δώσω να το καταλάβετε καλύτερα, είναι όπως είναι στο ποδόσφαιρο πολλές ομάδες που ασχολούνται στο ίδιο άθλημα και κάνουν αγώνες μεταξύ τους  ή όπως είναι οι πολλές θεατρικές ομάδες που η κάθε μία έχει το δικό της θεατρικό έργο που δουλεύει και τη δική της παράσταση που ανεβάζει, το ίδιο είναι και στην ιστιοπλοΐα. Ο κάθε όμιλος έχει τη δική του ομάδα, τις δικές του δραστηριότητες και το δικό του πρόγραμμα αγώνων, χωρίς όμως αυτό να σημαίνει ότι δεν συνεργαζόμαστε σε διοργανώσεις αγώνων και εκδηλώσεων.

 

Ποιός ανέλαβε την πρωτοβουλία για τη δημιουργία του και για ποιούς λόγους (ή ανάγκες);

Λ. Β.: Όπως σας είπα, η πρωτοβουλία ανήκει σε αρκετά από τα μέλη μας, που είναι πολλά χρόνια ιστιοπλόοι και αισθάνονται την ανάγκη να μεταδώσουν τις γνώσεις τους και την αγάπη τους για τη θάλασσα σε νέους ανθρώπους, αλλά και σε πολλούς νέους αθλητές και κυβερνήτες, οι οποίοι έχουν φρέσκες ιδέες, όρεξη και διάθεση για πιο αγωνιστική ιστιοπλοΐα. Η ανάγκη προέκυψε καθώς θεωρήσαμε ότι υπάρχει έλλειμμα στο νησί μας, ιδιαίτερα από ομάδες μικρών αθλητών, καθώς δεν υπάρχει δυνατότητα ανάπτυξης αγωνιστικών ομάδων παιδιών και νέων που να συμμετέχουν σε περιφερειακά και πανελλήνια πρωταθλήματα.

Από τον πρώτο καιρό της δημιουργίας του Ομίλου μας δεχτήκαμε μηνύματα από νέους που θέλουν να μπουν σε μία αγωνιστική ομάδα και εκδήλωσαν ενδιαφέρον για προπονήσεις στις εγκαταστάσεις του Ι.Ο.Μ. Ήδη έχουμε συνεργασία με άλλους ομίλους στον τομέα αυτό, με ανταλλαγή αθλητών και προπονητών.

Στο σημείο αυτό θα πρέπει να επισημάνουμε ότι ο Όμιλός μας διαθέτει προπονητές με πολύχρονη πείρα και αγάπη για τα παιδιά, την ιστιοπλοΐα και τη θάλασσα, οι οποίοι διαθέτουν άδεια ασκήσεως επαγγέλματος από τη Γενική Γραμματεία Αθλητισμού. Επίσης, μέλη μας έχουν εκπαιδευτεί σε ειδικά σεμινάρια για τη διοργάνωση σημαντικών αθλητικών γεγονότων και αγώνων, είναι πιστοποιημένοι καταμετρητές σκαφών ανοιχτής θάλασσας και κριτές επιτροπών.

Ποιά είναι τα διοικητικά μέλη του συλλόγου;

Λ. Β.: Ο Ι.Ο.Μ. διοικείται από 5μελές διοικητικό συμβούλιο. Ως νεοσύστατο σωματείο διαθέτει διοικούσα επιτροπή και οι πρώτες εκλογές θα διεξαχθούν τον Ιανουάριο του 2013. Τη διοικούσα επιτροπή απαρτίζουν η Λένα Βαγιάννη στη θέση της προέδρου, ο Μπάμπης Ανιστάκης στη θέση του Αντιπροέδρου, ο Κώστας Τοπουζέλης στη θέση του Γενικού Γραμματέα, η Αγγελική Σαραντινού στη θέση της Ταμία και η Κατερίνα Χατζηδημητρίου στη θέση του Εφόρου.

 

Σε ποιους απευθύνεται και τι προσφέρει το συγκεκριμένο άθλημα;

Λ. Β.: Το άθλημα της ιστιοπλοΐας απευθύνεται τόσο σε παιδιά, όσο και σε ενήλικες. Τα παιδιά ξεκινούν γύρω στην ηλικία των 8 ετών, τα οποία μαθαίνουν να ταξιδεύουν με μικρά σκάφη στην αρχή, τα optimist, και με μεγαλύτερα στη συνέχεια, όπως τα laser, τα 420 κ.λπ. Εδώ πρέπει να επισημάνουμε ότι πρόκειται για ολυμπιακό άθλημα και επομένως αποτελεί αγώνισμα το οποίο μπορεί κάποιος να συνεχίζει και στην ενήλικη ζωή του, με σκάφη ολυμπιακών κατηγοριών, όπως τα 470, τα Finn, αλλά και η ιστιοσανίδα. Οι αναγνώστες σας θα γνωρίζουν τις επιτυχίες που έχει φέρει η ιστιοπλοΐα σε Ολυμπιακό επίπεδο, με τον Κακλαμανάκη στην ιστιοσανίδα, την Μπεκατώρου με την Τσουλφά στα 470, τον Παπαθανασίου στα Finn και παλιότερα τον Μπουντούρη, τον Πελεκανάκη ή τον Χατζηπαυλή στα Star και τόσους άλλους.

Εκτός όμως από τις κατηγορίες αυτές που είναι σκάφη one design, υπάρχουν και τα σκάφη ανοιχτής θάλασσας, τα οποία απευθύνονται σε ενήλικες αθλητές, αλλά και λάτρεις της θάλασσας, γενικότερα. Με τα σκάφη αυτά μπορεί κάποιος όχι μόνο να τρέξει σε αγώνες, αλλά να κάνει μία εκδρομή, μία κρουαζιέρα ή και ολόκληρες τις διακοπές του πάνω σε αυτά, καθώς διαθέτουν όλους τους απαραίτητους χώρους ενδιαίτησης, καμπίνες με κρεβάτια, κουζίνα με εξοπλισμό για μαγείρεμα, μπάνιο, σαλόνι κ.λπ. και να απολαύσει τα ελληνικά νησιά, το καλοκαίρι, τον ήλιο και τη θάλασσα. Για όσους γνωρίζουν ιστιοπλοΐα αυτό μπορεί να γίνει νοικιάζοντας ένα σκάφος από δύο τουλάχιστον άτομα που να διαθέτουν κατάλληλο δίπλωμα, ενώ για όσους δεν γνωρίζουν, θα πρέπει να νοικιάσουν ένα σκάφος μαζί με καπετάνιο.

Η ιστιοπλοΐα είναι ένα άθλημα που συνδέεται άρρηκτα, με την ψυχοσύνθεση του Έλληνα. Προσφέρει ταυτόχρονα άθληση και ψυχαγωγία. Θεωρούμε ότι η επαφή με τη θάλασσα είναι πολύ σημαντική κυρίως για τα παιδιά, καθώς έρευνες δείχνουν ότι τους βοηθάει στην ανάπτυξη πολλών δεξιοτήτων και αναπτύσσει ταυτόχρονα το σώμα και το πνεύμα τους.

Η ιστιοπλοΐα είναι ένα άθλημα μέσα από το οποίο έρχεσαι σε επαφή με διάφορες επιστήμες, όπως η αεροδυναμική, η υδροδυναμική, η ναυτιλία, η μετεωρολογία και η ναυπηγική. Αποκτώντας ο καθένας τις απλές πρακτικές γνώσεις που χρειάζονται για να αρχίσει την ιστιοπλοΐα, του προσφέρεται η δυνατότητα να εμβαθύνει σε αυτές τις επιστήμες και να τις ακολουθήσει ακόμη και ως επαγγελματικό προσανατολισμό. Πέρα από τις επαγγελματικές δεξιότητες όμως, οι αθλητές της ιστιοπλοΐας αναπτύσσουν και τις κοινωνικές τους δεξιότητες, καθώς αποκτούν αυτοπεποίθηση, αποφασιστικότητα, κριτική σκέψη, ενώ παράλληλα καλλιεργείται το πνεύμα συνεργασίας, η ομαδικότητα, η ευγενής άμιλλα και ο συναγωνισμός.

Επιπλέον, κατά την εκμάθηση της ιστιοπλοΐας, οι μαθητές έρχονται σε επαφή με τη φύση και διδάσκονται να σέβονται, να προστατεύουν και να φροντίζουν για την καθαριότητα και την προστασία του θαλάσσιου και παράκτιου περιβάλλοντος της περιοχής.

Φιλοδοξούμε οι μικροί μας αθλητές να αποτελέσουν ουσιαστικά τους αυριανούς κυβερνήτες που θα επανδρώσουν τα σκάφη του Ομίλου μας και θα συνεχίσουν τη δράση μας.

 

Πότε θα ξεκινήσει η λειτουργία του συλλόγου, πού θα είναι ο χώρος σας για να επικοινωνεί το κοινό, ποιό το πρόγραμμα των δραστηριοτήτων σας και πού θα πραγματοποιούνται αυτές οι δραστηριότητες;

Λ. Β.: Η λειτουργία του Ιστιοπλοϊκού Ομίλου Μυτιλήνης έχει ξεκινήσει. Οι ενήλικες αθλητές μας προπονούνται σήμερα με τα σκάφη των μελών μας και προετοιμάζονται για την καλοκαιρινή αγωνιστική περίοδο.  Έχουμε ήδη δύο εκπαιδευτικά σκάφη για παιδιά, ενώ θα έρθει και ένα τρίτο αμέσως μετά τις γιορτές. Στόχος μας είναι στους πρώτους μήνες του 2013 να προμηθευτούμε περισσότερα σκάφη optimist και laser, με τα οποία θα ασκούνται τα παιδιά και οι έφηβοι. Ο προγραμματισμός μας για την έναρξη του παιδικού τμήματος είναι κοντά στο Πάσχα, καθώς οι καιρικές συνθήκες το χειμώνα δεν είναι κατάλληλες για νέους, άπειρους και μικρούς ιστιοπλόους.

Μέσα στο 2013 φιλοδοξούμε να ξεκινήσουμε και τις Σχολές για την εκμάθηση της ιστιοπλοΐας ανοιχτής θαλάσσης. Με το πέρας της Σχολής αυτής, οι εκπαιδευόμενοι δίνουν εξετάσεις, γραπτές και πρακτικές και εφόσον επιτύχουν αποκτούν δίπλωμα skipper, με το οποίο μπορεί κάποιος να νοικιάσει ιστιοφόρο σκάφος για τις διακοπές του ή να ασχοληθεί επαγγελματικά με την ιστιοπλοΐα.

Παράλληλα, μέσα στο χειμώνα έχουμε προγραμματίσει δραστηριότητες εκπαιδευτικές, σεμινάρια και ημερίδες σε συνεργασία με άλλους φορείς και σωματεία που δραστηριοποιούνται στο θαλάσσιο χώρο και έχουμε κοινά ενδιαφέροντα.

Για όλες αυτές τις δραστηριότητές μας το κοινό της Λέσβου μπορεί να ενημερώνεται από τον τοπικό τύπο, από την ιστοσελίδα του ομίλου μας (www.i-o-m.gr), μέσω email (info@i-o-m.gr) και από τον group μας στο facebook, όπου όλοι μπορούν να μας βρουν ως Ιστιοπλοϊκό Όμιλο Μυτιλήνης-ΙΟΜ. Επίσης, μπορούνε να μας βρούνε στα γραφεία μας στη Μαρίνα Μυτιλήνης, κάθε Τρίτη στις 20:00-22:00 και τα Σαββατοκύριακα κατά τις ώρες των προπονήσεων.

ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΤΟΥ ΙΟΜ ΣΤΟ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΝΗΣΩΝ ΑΙΓΑΙΟY 2017 ΣΤΗΝ ΚΩ

ΕΙΣΟΔΟΣ ΜΕΛΩΝ

ΟΝΟΜΑ ΧΡΗΣΤΗ

ΚΩΔΙΚΟΣ